Spectaculaire verbetering zebrapaden in Beilen

Op 17 december 2019 zijn in Beilen zes innovatief verlichte zebrapaden officieel in gebruik genomen. Wethouders Anique Snijders en Jan Schipper van de gemeente Midden-Drenthe hebben samen met leerlingen van basisschool De Eshorst de voetgangersoverst

Op 17 december 2019 zijn in Beilen zes innovatief verlichte zebrapaden officieel in gebruik genomen. Wethouders Anique Snijders en Jan Schipper van de gemeente Midden-Drenthe hebben samen met leerlingen van basisschool De Eshorst de voetgangersoversteekplaats voor de school in het licht gezet. MONTAD heeft het advies en ontwerp gemaakt voor deze unieke verticaal verlichte zebrapaden. Daarmee heeft Beilen de primeur voor Noordoost Nederland.

De gemeente Midden-Drenthe kwam bij ons met een veiligheidsvraagstuk. De gemeente had geconstateerd dat de zebrapaden kwetsbare locaties waren als het aankwam op verkeersveiligheid. De vraag was hoe wij de oversteekplaatsen zo konden ontwerpen dat de verkeersveiligheid vooral in de avonduren zou toenemen.

 

Innovatieve oplossing

Als oplossing hebben wij de gemeente geadviseerd Crosswalk verlichting toe te passen en vervolgens hebben wij de nieuwe innovatieve oversteekverlichting hierop ontworpen. De unieke lichtsturing van de Crosswalk armaturen, gecombineerd met helder wit licht en hoge kleurweergave, zorgt voor een hoge mate van zichtbaarheid.

 

Verticale verlichting

Het extra aanlichten van zebrapaden is niet nieuw in de wereld. Wij hebben nu een voor Nederlandse begrippen innovatief ontwerp geadviseerd en toegepast: het verticaal verlichten van overstekende voetgangers. In Oostenrijk hebben we hiermee ervaring opgedaan. Daar is in de regelgeving vastgelegd dat ieder zebrapad goed verticaal verlicht wordt. Met dit idee en onze ervaring hebben wij invulling gegeven aan het veiligheidsvraagstuk van de gemeente. De eerste resultaten zijn verbluffend, de zichtbaarheid is aanmerkelijk verbeterd.

 

Navolging in de regio

De gemeente Midden-Drenthe is de eerste gemeente in Noordoost Nederland die zebrapaden extra heeft verlicht. Het initiatief slaat aan. Zo is de gemeente Veendam de tweede gemeente in de regio die dit voorbeeld volgt. En ook de gemeente Aa en Hunze heeft ons gevraagd een ontwerp te maken voor een viertal oversteekplaatsen naar het voorbeeld van Midden-Drenthe.

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Robbert Dijkema via 06 29 18 32 26 of via mail: r.dijkema@montad.nl