Texel

Texel is de eerste gemeente in Nederland met een volledig energieneutrale openbare verlichting. Deze is tevens volledig dynamisch ingericht. De realisatie van het project en het onderhoud voor 15 jaar heeft de gemeente vertaald in een UAV-GC contract

De gemeente Texel heeft zich een hoge ambitie gesteld om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op gebied van energie. Een belangrijk onderdeel hierin is de openbare verlichting als een grootverbruiker voor de gemeente. Om dit energieverbruik terug te dringen, heeft de gemeente gekozen om een innovatief en duurzaam UAV-GC contract op de markt te zetten. Dit contract heeft geleid tot het volledig duurzaam vervangen van de verlichtingsinstallatie in 2016.

Lichthinder en lichtvervuiling

Naast vervanging heeft de gemeente ook veel aandacht geschonken aan het terugdringen van onnodige lichthinder en lichtvervuiling. Duisternis is een belangrijke kernwaarde van het eiland. Het terugbrengen van deze kernwaarde is zeer geslaagd door het terugdringen van het aantal lichtmasten en het goed sturen van het overgebleven licht. Resultaat is dat de verlichting enkel nog brandt wanneer en waar het moet. Daarnaast is een energiebesparing gerealiseerd van circa 68% en wordt het overgebleven deel duurzaam opgewekt door zonnepanelen die zijn aangebracht op de waterzuivering van het eiland.

EC&M contract

Het contract om de verlichting geheel aan te passen op het eiland betreft een zogeheten EC&M (Engineer, Construct & Maintain) contract op basis van UAV-GC. MONTAD begeleidt de gemeente Texel bij de uitvoering van het contract en vult de rol in van zowel contractmanager als technisch manager.